Posted on by Marketing & Customer SupportInfluencer marketing is dé manier om je boodschap direct bij de juiste doelgroep te krijgen om zo meer naamsbekendheid en sales te genereren. Zodra je weet welke influencer het beste bij jouw merk past en de 4 voornaamste redenen kent waarom influencer marketing niet zou werken, kan je echt aan de slag. Nu is de vraag hoe werk je samen met de influencer om jouw doelstellingen te behalen. We beschrijven hieronder 7 manieren (6 min lezen).

1. Gratis weggeven van je product of service

Misschien wel de gemakkelijkste en bekendste manier van samenwerken is om de influencer een gratis product te geven. Als je ervoor zorgt dat de influencer goed past bij jouw merk zal dit ook terug te zien zijn in de content die de influencer maakt. Fans willen ´echte´ content zien. Hierdoor zullen de fans van de influencer positief beïnvloed worden. Nog belangrijker is dat de content vervolgens ook gemakkelijk gedeeld kan worden.

Vergeet niet dat het gratis weggeven van je product niet garandeert dat de influencer het oppakt en het deelt met zijn of haar volgers. Het is normaal dat influencers bovenop het gratis product een bedrag vragen voor het posten van je merk.

Sommige influencers met miljoenen volgers ontvangen bijvoorbeeld € 100.000 voor één betaalde post. Dus als je nog niet helemaal thuis bent in influencer marketing, of als er beperkt budget is, wees dan niet bang om klein te beginnen met bijvoorbeeld micro influencers.

Bekijk hier een voorbeeld van TomTom die hun nieuwe product naar meerdere influencers stuurde en erg goede resultaten behaalde. Bijvoorbeeld; 47% deelde het nieuwe product met hun volgers.

2. Gesponsorde posts (betaalde posts)

Gesponsorde oftewel betaalde posts zijn een stukje content zoals bijvoorbeeld een IG post, maar het kan ook een blogpost zijn of een youtube video waarvoor jij de influencer een vooraf afgesproken bedrag betaald. Je kan in deze vorm van samenwerken duidelijke afspraken maken maar de influencer zal altijd zijn of haar eigen draai eraan geven. Op zoek naar een voorbeeld influencer contract? Stuur ons een mail.

Als de influencer volgens de FTC regels werkt moet hij of zij benoemen dat het om een gesponsorde post gaat, maar dat de meningen die in de post zijn uitgesproken, zijn/haar eigen zijn.

Vooral bloggers met hun eigen website kunnen waardevolle links produceren naar jouw website waardoor je beter online gevonden zal worden.


3. Product of dienst reviews

Een review wordt vaak gegeven nadat je jouw product of dienst gratis hebt gegeven maar dit is een hele effectieve manier om potentiële klanten te overtuigen uw product te kopen of dienst te proberen.

Fun fact: influencers zijn uitgegroeid tot een van de meest vertrouwde online bronnen. En 81% van de shoppers doen online onderzoek voordat ze grote aankopen doen, deze recensies van influencers kunnen zeker hun beslissingen beïnvloeden.

Nogmaals, alleen het verzenden van je product naar een influencer garandeert niet dat ze het delen met hun volgers - probeer altijd contact te maken en een relatie op te bouwen. Negatieve recensies zijn niet uit te sluiten, daarom is het belangrijk om goed te kijken of jouw product of dienst goed past bij de influencer. Heeft hij/zij al vaker soortgelijke reviews gedaan? Was dit positief? Zo niet, is het misschien beter om een andere influencer te vinden.

 

4. Giveaway contest

Misschien vallen we in herhaling maar nogmaals het verzenden van producten naar een influencer, zelfs voor een weggeefactie, garandeert geen post. Tenzij je dit van tevoren duidelijk afspreekt natuurlijk, dan is dit een geweldige manier om een buzz te creëren rond je merk. Wie houdt er nu niet van gratis spullen?

Geen idee hoe je een give away actie moet starten? Hieronder een paar tips:

Bied iets van echte waarde. Het moet de moeite waard zijn voor mensen om mee te doen.

Zorg ervoor dat het iets is dat je je kunt veroorloven om weg te geven. Vergeet niet dat de influencer uiteindelijk haar doelgroep het beste kent, dus wees open voor feedback mbt de actie.

Maak het niet te ingewikkeld voor mensen om mee te doen. Houdt echter wel je marketing doel voor ogen! Als je doel bijvoorbeeld is om meer volgers te krijgen, vraag men dan om je te volgen en 2 vrienden te taggen.

Als een influencer een geldbedrag wil voor de give away is dit niet geheel vreemd. De influencer zal meerdere keren moeten communiceren over de give away, een winnaar kiezen, communiceren met de winnaar etc. Als het de juiste influencer is voor jouw merk schrik dan niet van deze vraag maar bespreek een bedrag dat voor beiden partijen ok is.


5. Influencer wedstrijd

Dan is er nog een andere soort give away - het soort dat de influencers uitnodigt om deel te nemen aan de wedstrijd. Wat geef je weg? Dat kan van alles zijn, variërend van de mogelijkheid tot benoemd te worden in een ´best of´ lijstje of op jouw kosten een geweldige reis te winnen.

Bedenk wel dat influencers veel aanvragen krijgen en je altijd antwoord moet kunnen geven op de vraag: Wat levert het mij op?

Skype heeft een dergelijke wedstrijd gedaan genaamd "Your City, Your Passion". Influencers over de hele wereld werden gevraagd om te vertellen waarom ze een passie hebben voor hun stad, in de hoop een Skype-sessie te winnen met een beroemde expert binnen hun vakgebied.


6. Guest posts

Voornamelijk bij invloedrijke bloggers met een eigen blog, is het een slimme zet om met een gastpost een bijdrage te leveren. Op deze manier kan je in een keer gezien worden als expert op dat gebied. Het doet wonderen voor je merknaam en het is een manier om backlinks te verkrijgen van een site met een hoge google ranking.

Een goed voorbeeld van een guest post is het voorbeeld van Bryan Harris van Videofruit. Nadat hij een gastpost op OkDork-blog had geschreven zag hij geweldige resultaten dezelfde dag dat zijn guest blog werd gepubliceerd:

  • Een toename van het aantal paginaweergaven met 500%
  • Een toename van 600% in unieke paginaweergaves
  • Een daling van het bouncepercentage met 6%

7. Affiliate Marketing Programs

En als laatste is affiliate marketing ook een vorm van samenwerken met influencers. Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads die de affiliate heeft aangeleverd. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om dit te doen. Daarover bloggen we een andere keer meer.


Welke vorm van samenwerken met een influencer werkt het beste voor jouw merk?


Wil je meer weten over influencer marketing? Kom as. woensdag naar onze seminar in Amsterdam!

ENJOY WORLDWIDE FREE SHIPPING WITH ORDERS ABOVE €250 SHOP NOW