Posted on by Marketing & Customer SupportDoor social media statistieken, affiliate links en Google Analytics kan je veel aspecten van je influencer marketing campagnes meten. Vaak ben je geneigd om alleen naar het aantal verkopen te kijken, maar er zijn nog vele andere zaken die je kunt meten. Veel van deze meetbare zaken kunnen uiteindelijk je potentiële klanten beïnvloeden tot het kopen of afnemen van je product of dienst. Hoe je nu precies de ROI (return on investment) op jouw influencer marketing meet, is afhankelijk van je doelstellingen. 

Voor een merk dat een nieuwe markt wil betreden, kan bijvoorbeeld de zichtbaarheid of naamsbekendheid belangrijker zijn dan het aantal verkopen. Voor een merk dat zijn imago wil veranderen, kan het belangrijker zijn om de positieve interacties met het merk te vergroten. Weer andere merken zijn enkel op zoek naar originele content, om deze vervolgens in te zetten in hun social media campagnes, nieuwsbrieven en of blogs.

Deze merken zullen allemaal hun ROI anders benaderen. Hier zijn 4 manieren om de ROI te meten op basis van verschillende doelstellingen.

1. Zichtbaarheid / Naamsbekendheid
Of u nu een nieuw merk of een nieuw product promoot, soms is het belangrijker om de zichtbaarheid te meten. Zie dit soort doelgerichte campagnes als een investering om je merk onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk potentiële klanten.

Om de werkelijke ROI (return on investment) te berekenen is het van belang het bereik zo goed mogelijk te targetten. De doelgroep van de influencer moet dus goed aansluiten op jouw doelgroep. Hoe vind je de juiste influencer? Lees dat in deze blog. Veel influencers staan er open voor om hun statistieken met betrekking tot hun doelgroep met je te delen. Hierdoor krijg je een beter beeld van de demografische gegevens van de doelgroep van de influencer.

 

2. Interactie (Engagement)
De kosten per interactie (CPE), is het aantal likes, comments of interactie zoals een videoweergave of click, per uitgegeven euro. Aangezien engagement een goede indicator is van hoe consumenten over het merk denken, kan dit ook gebruikt worden om de ROI op lange termijn te meten. Dit gaat dus verder dan traditionele ROI metingen waar enkel het aantal verkopen gemeten wordt.

We hebben gezien dat de CPE voor samenwerkingen met influencers zo laag als € 0,01 (één cent) is. Dat bewijst dat strategische influencer-marketing erg kosteneffectief kan zijn.

Engagement kan zijn: clicks naar je website, vind-ik-leuks (likes), opmerkingen (comments), videoweergaven, aantal verkopen, repins op Pinterest, retweets op Twitter, delen op Facebook en andere sociale media statistieken.

CPE is een veel gebruikte statistiek geworden om het succes tussen influencers en merken te meten. Zeker omdat het ook de waarde van de lange termijn potentiële klant meeneemt en dus niet alleen de interesse in een onmiddellijke verkoop.

 

 • 3. Content

 • Content is een ander groot voordeel van influencer marketing dat merken vaak over het hoofd zien. De kosten van een betaalde influencer post en de vrije rechten voor het gebruik van deze content, is vaak veel minder dan de kosten van het organiseren van een fotoshoot. Daarbij heb je ook het extra voordeel dat de influencer natuurlijk jouw merk promoot.  

  De ROI is daarom erg waardevol.  Enerzijds bespaar je de kosten om eigen content te creëren en anderzijds bereik je een heleboel potentiële klanten. De content kan je vervolgens ook bijvoorbeeld inzetten voor andere campagnes.

   

 • 4. Omzet

 • Het aantal verkopen is vaak het eerste waar men aan denkt bij de ROI maar hoe weet je wat de uitgaven voor influencer marketing opbrengen voor jouw merk? Hoe kan je het beste de inkomsten vanuit je influencer marketing berekenen?

  Hieronder lees je vier manieren om je ROI in € uit te drukken.

  • Affiliate Links
   Het combineren van je influencer marketing met affiliate marketing is een van de meest voor de hand liggende manier om te zien wat de samenwerking met de influencer oplevert. Je genereert een unieke link voor de influencer die zij delen op hun platform. Hierdoor kan je het aantal verkopen maar ook het aantal website bezoeken en gemiddelde orderwaarde zien.

   Hierbij is het goed om te weten dat dit ook zijn grenzen heeft. De cookie van de bezoeker is meestal na 15 - 30 dagen verlopen wat betekent dat als de bezoeker na 90 dagen pas de aankoop doet, dit niet direct toe te kennen is aan de influencer terwijl dit natuurlijk wel tot de sale kan hebben geleid.
  • Promo Codes
   Waar affiliate links na 90 dagen niet meer meten, kunnen promo codes wel langere tijd werken en dus direct worden toegewezen aan de desbetreffende influencer. Platforms zoals Woo Commerce en Shopify maken het heel gemakkelijk om promo codes aan te maken.
  • Google Analytics
   Google analytics is een geweldige tool om online statistieken te meten. Door het opzetten van een ´event´ goal kan je o.a. zien via welke influencers blog of social media kanaal de bezoeker op jouw website terecht is gekomen.

   Wil je hier meer over weten kom dan naar een van onze seminar over online succes.
  • Geïsoleerde Marketing
   Geïsoleerde marketing is een manier om de invloed van een specifieke influencer te meten waarbij het niet uitmaakt wanneer of waar de verkoop plaatsvindt. Met deze methode kies je een speciaal ´test´ product, die je via één influencer voor een bepaalde tijd promoot.

   Hierdoor kan je het resultaat van dit product goed in beeld brengen, zelfs de offline resultaten.

  De bovenstaande voorbeelden van ROI laten een aantal manieren zien om de impact van influencer marketing te meten, maar het is absoluut niet compleet! Influencer-marketing biedt ook andere minder meetbare voordelen zoals bijvoorbeeld een SEO-boost door het aantal organische gesprekken die plaatsvinden rondom je merk (incl. links naar jouw website). Probeer altijd de totale ROI waarde te bekijken. Hoe meet jij je influencer marketing inspanningen? Laat het ons weten!

  ENJOY WORLDWIDE FREE SHIPPING WITH ORDERS ABOVE €250 SHOP NOW